Houtaantasters herkennen en bestrijden

Houtaantasters herkennen is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer u nog maar kort met de plaag te maken heeft. Vermoedt u een plaag van houtaantasters en wilt u zekerheid? Alexxion staat voor u klaar. Wij kunnen de houtaantasters herkennen en direct bestrijden om verdere schade aan het hout te voorkomen. Als ervaren adviseur houtbescherming bieden wij u altijd de juiste informatie en een persoonlijk advies. Hoe kunnen wij houtaantasters herkennen en bestrijden? Daar vertellen wij u graag meer over.

De diverse soorten houtaantasters herkennen

Houtaantasters zijn er in verschillende soorten. De meest bekende zijn de houtworm en de boktor. Wat veel mensen niet weten is dat er van deze soorten ook weer meerdere varianten zijn. In Nederland komen onder meer de huisboktor, de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever en de spinthoutkever relatief vaak voor. De houtaantasters herkennen wordt makkelijker naar mate de plaag langer aanwezig is. Heeft u een houtwormprobleem? Dan ziet u vaak vooral kleine gaatjes in houtwerk verschijnen. Gaat het om een boktorplaag? In dit geval kunt u de houtaantasters herkennen aan de houtverkleuringen. Ziet u gaatjes, spoortjes of verkleuringen in het hout ontstaan? Neem dan direct contact met ons op.

De tekenen van houtaantasters herkennen

Wanneer de plaag al een tijd bestaat, dan worden de tekenen van houtaantasters steeds duidelijker. Toch, houtaantasters herkennen kan heel lastig zijn, zeker als de problemen nog niet zo lang bestaan. Er zijn een aantal signalen waaraan u de aanwezigheid van houtaantasters kunt herkennen. Ziet u deze tekenen verschijnen? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Een houtwormplaag wordt vaak pas zichtbaar aan het einde van de levenscyclus van de houtworm. Dit is wanneer de houtworm loskomt van binnenuit het hout om de voortplanting voort te zetten. Wanneer de houtworm geen halt toe wordt geroepen blijft de houtwormplaag aanwezig en blijven de diertjes zich voeden met het hout. Herkent u één van de volgende 5 signalen, dan is het belangrijk om direct contact met ons op te nemen.

1. Kleine gaatjes in het hout

U kunt de houtworm herkennen aan kleine gaatjes in het hout. Deze gaatjes noemen we ook wel de uitgangsgaten. Dit is een visueel teken dat wordt gemaakt wanneer de houtworm het hout verlaat. De gaten kunnen in grootte variëren, maar zijn meestal tussen de 2 en 5 millimeter groot. Vaak zien de gaten er vrij schoon uit, waardoor ze lastig te zien kunnen zijn. Het probleem is makkelijker zichtbaar wanneer het om een grote plaag gaat en er veel uitgangsgaatjes bij elkaar zitten. In dit geval weet u zeker dat u met een behoorlijke plaag te maken heeft.

2. De aanwezigheid van boorstof

Boorstof kennen we allemaal wel. Als er een gaatje in hout wordt geboord, dan komt er altijd heel fijn stof vrij. Ziet u dit soort stof, terwijl er niet door u in het hout geboord is? Dan is dit vaak een teken dat er houtwormen actief zijn. We noemen deze fijne stof dan ook wel houtwormstof. De houtworm laat het stof achter als deze door het hout heen kauwt. Vaak is de stof licht van kleur en het kan zelfs lijken op kleine houtkrullen. Dit is wel afhankelijk van de specifieke soort houtaantaster waarmee u te maken heeft. Heeft u bijvoorbeeld last van een houtborende snuitkever in plaats van een reguliere houtworm? Dan voelt het stof wat plakkerig aan, doordat er vocht aanwezig is.

3. Zichtbaarheid van tunnels in het hout

Als er ineens tunnels in het hout verschijnen, dan weet u zeker dat u te maken heeft met een plaag van houtaantasters. U kunt het soort houtaantasters herkennen door goed te kijken naar de tunnels. Zijn de tunnels duidelijk zichtbaar aan het oppervlak van het hout, alsof er kleine sliertjes uit het hout zijn geschraapt? Dan gaat het in de meeste gevallen om de houtworm die zich een weg door het hout heeft gebaand. Ziet u geen duidelijke beschadigingen aan het oppervlak, maar ziet u verkleurde sliertjes dieper in het hout? Dan is de kans groter dat u te maken heeft met de boktor.

4. Het zien van de diertjes

Een duidelijker signaal is er niet: het daadwerkelijk zien van de houtaantasters. In de praktijk is het zo dat houtaantasters niet gemakkelijk zichtbaar zijn. We zien dit bij meer soorten ongedierte, zoals ook bij de zilvervisjes. Vaak ziet u de zilvervisjes pas als de plaag al vrij ernstig is. Dit geldt ook voor houtaantasters. In de meeste gevallen heeft u al met een serieus probleem te maken wanneer u de houtaantasters daadwerkelijk ziet. Gaat het om houtwormen? Dan kan het zijn dat u dode houtwormen in de omgeving van het geïnfecteerde hout ziet. Dit betekent niet dat de plaag is opgelost. Gaat het om de boktor? Dan is de kans dat u deze ziet het grootst tussen mei en oktober, wanneer het ‘vliegseizoen’ begint en de levende boktorren uit het hout komen.

5. Onverklaarbare houtbeschadigingen

Ziet u houtbeschadigingen of houtverkleuring en kunt u deze verandering niet verklaren? Schade ontstaat niet vanzelf. Als er ineens schade aan het hout zichtbaar wordt, dan is dit een duidelijk teken dat houtaantasters hier mogelijk de oorzaak van zijn. De schade is erg uiteenlopend, van afbrokkelende plinten tot verzwakte vloerplanken. Wel is het belangrijk om schade door houtaantasters niet te verwarren met schade door nat- of droogrot. Weet u niet zeker waardoor de schade wordt veroorzaakt? Schakel dan altijd een (hout)specialist in. Weet u dat er houtaantasters aanwezig zijn, maar vindt u het lastig om de houtaantasters te herkennen? Wij beoordelen de situatie graag voor u. Uiteraard kunnen wij direct de houtworm of boktor bestrijden.

De houtworm herkennen en bestrijden

De houtworm herkennen is natuurlijk een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het heel belangrijk om snel actie te ondernemen. Houtwormen blijven namelijk schade aanrichten wanneer zij onbehandeld blijven. Alexxion komt graag bij u langs voor houtwormbestrijding na het vaststellen van de plaag. Wij beoordelen of het inderdaad om de houtworm gaat en voeren vervolgens een effectieve behandeling uit. In de meeste gevallen gebruiken we hiervoor een middel op oliebasis, dat tot maximaal 15 millimeter diep het hout in kan dringen. Op deze manier zorgen we voor een effectieve houtwormbestrijding.

De boktor herkennen en bestrijden

De houtbeschadigingen zitten dieper wanneer het gaat om de boktor. Het is dan ook zo dat de boktor niet zo dicht aan het oppervlak leeft als de houtworm. Houtverkleuring duidt vaak op de boktor. Wij stellen dit voor u vast en zorgen voor een doeltreffende boktorbestrijding. Hierbij is het wel nodig om dieper in het hout te behandelen. Om dit te kunnen doen borstelen we de aantastingen eerst open. Hierna kunnen wij pluggen plaatsen die wij vervolgens kunnen injecteren voor een snelle en effectieve bestrijding van de boktor. Uiteraard zorgen wij er altijd voor dat u vooraf precies weet hoe wij te werk gaan en welke resultaten we bereiken met onze effectieve aanpak.

Houtaantasters herkennen als gecertificeerd adviseur houtbescherming

In de praktijk zien we vaak dat hout al relatief ernstig beschadigd is voordat het probleem wordt opgemerkt en/of aangepakt. Het is dan ook zo dat houtaantasters herkennen vrij lastig is. Een ervaren adviseur houtbescherming kan houtaantasters herkennen aan de hand van meerdere signalen. Het gaat dan niet alleen om houtaantasters zoals boktorren en houtwormen, maar bijvoorbeeld ook om schimmels, welke het hout ook flink aan kunnen tasten. Alexxion zet zich in als gecertificeerd adviseur houtbescherming. Dit betekent dat wij niet alleen uw aanspreekpunt zijn als het gaat om het herkennen en bestrijden van houtaantasters, maar ook op het vlak van preventie en advies.

Wacht niet te lang met het bestrijden van houtaantasters

We horen wel vaker dat mensen al eerder hebben ontdekt dat er houtaantasters aanwezig zijn, maar dat zij niet direct na constatering actie hebben ondernomen. Hiervoor horen wij meerdere redenen. Soms schiet het er gewoon bij in, soms wordt het probleem onderschat en soms zijn het vooral de kosten waar men bang voor is. Laten we vooropstellen dat de kosten nooit een reden mogen zijn om geen bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Alexxion werkt altijd snel én voordelig. Daarnaast lopen de kosten hoger op wanneer u te lang wacht. De schade blijft groeien. Wordt het probleem niet tijdig aangepakt? Dan kan het hout in die mate zijn aangetast dat het niet meer kan worden hersteld. Het houtwerk zal vervangen moeten worden. Kan uw hout na bestrijding niet behouden blijven? Wij brengen u graag met professionele en betrouwbare partners in contact voor het vervangen van het houtwerk tegen een aantrekkelijke prijs.

Houtaantasters herkennen en direct bestrijden: bel vandaag nog!

Een probleem met houtaantasters vraagt om een snelle en effectieve aanpak. Alexxion staat hierin graag voor u klaar. Weet u niet zeker of u met houtaantasters te maken heeft? Wij stellen dit graag voor u vast. Wij kunnen de eventuele houtaantasters herkennen, identificeren en direct effectief bestrijden. Wilt u direct een afspraak maken? Bel dan naar 0318 – 78 54 25 en wij komen snel ter plaatse. Wilt u eerst meer weten? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie of een persoonlijk, eerlijk advies.

Offerte aanvragen

Aangesloten bij

Beoordelingen

Alexxion
4.9
Gebaseerd op 79 beoordelingen
powered by Google
adri slenter
adri slenter
17:20 30 Dec 21
Alex nam uitgebreid de tijd om de situatie goed in beeld te krijgen. Gaat grondig te werk. Vriendelijk, beantwoorde met... graagte mijn vragen. Probeert de kosten beperkt te houden, hij gaf mij instructies hoe en wanneer ik zelf het aas kan vervangen. Hij had wat aas achtergelaten, evt ook voor de buren.lees verder
Birgit Van Engelshoven
Birgit Van Engelshoven
17:37 24 Sep 21
Fijne snelle dienstverlening, professionele verwijdering met garantie. Helemaal tevreden.
Wobke Gerritse
Wobke Gerritse
17:02 21 Sep 21
's middags gebeld en de volgende ochtend stonden ze al op de stoep. De horzels hadden geen schijn van kans!
Andre Jansen
Andre Jansen
09:13 15 Sep 21
's morgens gebeld voor het bestrijden van een wespennest in de spouwmuur. Dezelfde dag aan het begin van de avond na 10... minuten was het geregeld. TOPlees verder
Jan Willem K.
Jan Willem K.
17:54 23 Aug 21
Top bedrijf, 's ochtends gebeld voor het bestrijden van een wespennest in de spouwmuur, dezelfde dag einde dag na... werktijd (voor mij ideaal) geholpen. Alex was exact op tijd, met zo'n 10 minuten was het geregeld 👍lees verder
Fam. Ansink
Fam. Ansink
15:35 02 Aug 21
In het weekend een mail gestuurd en maandag was één van de medewerkers in de buurt en heeft het probleem al verholpen.... Zelf kies ik het liefst voor lokale bedrijven en dit is ook nu weer goed bevallen.lees verder
Wouter ten Caat
Wouter ten Caat
19:28 07 Jul 21
Perfect open en eerlijk advies van een lokale ondernemer en dat voelt goed. Ook direct nog advies gehad voor mijn... mollenprobleem en hij had nog twee klemmen in de bus liggen die ik voor een klein prijsje mocht overnemen. Helemaal top!lees verder
H Westerveld
H Westerveld
15:29 04 Mar 21
Alex heeft mij goed geholpen met de overlast van mussen in mijn dakgoot.Vogelwering geplaatst in mijn dakgoot voor en... achter.Nu maar hopen dat de mussen het maar niet al te gezellig bij ons vinden, en toch nog een gaatje vinden?Aardige kerel heeft goed gewerkt, en alles keurig achtergelaten, top.lees verder
Bart van Beek
Bart van Beek
14:05 09 Feb 21
Professioneel no-nonsense bedrijf met snelle service.Zeker aan te raden!
Lotte Enserink
Lotte Enserink
17:01 02 Feb 21
Bij de verkoop van onze woning bleken we wellicht houtworm te hebben. Na een inspectie van Alexxion bleek dit te... kloppen. Alexxion reageerde snel én heeft ons snel en vlot geholpen.lees verder
Roxanne van den Tweel
Roxanne van den Tweel
10:26 17 Jan 21
Vriendelijk bedrijf wat snel ter plaatse komt. Je krijgt duidelijke uitleg over de aanpak en ze werken tegen een goede... prijs. Ik raad dit bedrijf zeker aan!lees verder
Rienco van der Mooren
Rienco van der Mooren
14:18 09 Jan 21
Niets te klagen. Snel en netjes geholpen door vriendelijke mensen en voor een fatsoenlijke prijs.
Dick Westeneng
Dick Westeneng
14:06 15 Dec 20
Na een maand zelf geprutst te hebben toch maar een professional gebeld voor mijn muizenissen. Sander had al snel door... waar het probleem vandaan kwam en heeft dit vakkundig opgelost. Met de juiste instructies erbij waren we snel van het ongedierte verlost en kunnen we weer rustig slapen. Sander bedankt!lees verder
Alfons Schaafsma
Alfons Schaafsma
12:34 28 Nov 20
Inmiddels een aantal keer gebruik gemaakt van de diensten van Alexxion en iedere keer met tevredenheid. Betrouwbaar en... adequaat!lees verder
Peter Eijsten
Peter Eijsten
08:34 25 Nov 20
Alexxion werkt nauwkeurig, heeft de oorzaak van ons rattenprobleem snel gevonden en opgelost. Het is een betrouwbaar... lokaal bedrijf, het loont de moeite om even wat verder te kijken dan het eerste bedrijf dat bij een zoekopdracht naar boven komt.lees verder
Koen Verhoeven
Koen Verhoeven
18:05 24 Nov 20
In het weekend een appje gestuurd en maandagochtend werd het werk netjes uitgevoerd voor een nette prijs
Abigail Hoekstra
Abigail Hoekstra
15:22 27 Oct 20
Je 's avonds klaar maken om te gaan slapen en tijdens het tandenpoetsen oog in oog staan met een muis die van schrik de... slaapkamer claimt waar jij net wou gaan slapen. Dat is wat ons gebeurde.Na een korte nacht op de bank 's morgens gelijk een bericht gestuurd en nog diezelfde morgen was Sander er.Een paar vallen geplaatst op onze slaapkamer en gekeken naar plekken waar hij mogelijk naar binnen gekomen zou kunnen zijn en die plekken dichtgemaakt.Na onze ontmoeting met de muis wou ik in eerste instantie zelf gaan kloten met vallen of gif (lees: mijn man aan het werk zetten, maar die wou niet), aangezien ik in de veronderstelling was dat een professional klauwen met geld zou kosten.Dat bleek echter totaal niet zo te zijn.Ik kan iedereen dan ook aanraden om gelijk Alexxion in te schakelen en niet eerst zelf dingen te proberen.Wat betreft de muis, toen Sander na een week terug kwam heeft hij de overleden muis zelfs voor ons meegenomen.lees verder
Steven Huibers
Steven Huibers
07:05 17 Sep 20
Alexxion heeft snel en vakkundig het wespennest verwijderd.En dat voor een nette prijs. Ik kan dit bedrijf aanbevelen!
Marina De Roos
Marina De Roos
08:40 12 Sep 20
Omdat wij op basis van nachtelijke geluiden boven het plafond dachten dat er misschien een marter onder het dak zat,... heb ik Alexxion gebeld. Binnen één dag was Sander er. Hij heeft alles grondig geinspecteerd en geen sporen van marters aangetroffen. Wel ontdekte hij een paar openingen bij de dakgoten die groot genoeg waren om wat grotere dieren door te laten. Deze openingen heeft hij met gaas afgedicht. Niet alleen inspectie en bestrijding dus, maar ook preventie. Allemaal heel snel, vriendelijk, professioneel en voor een heel schappelijke prijs. Top!lees verder
Chantal Franken
Chantal Franken
18:40 03 Sep 20
Super bedrijf, en super service!
Lidwien Kamphuys
Lidwien Kamphuys
17:33 03 Sep 20
Snelle service, vriendelijk en accuraat!
Chris van den Heuvel
Chris van den Heuvel
05:58 01 Sep 20
Snel, accuraat en professioneel. Top (behalve voor ongedierte).
Alex van Loon
Alex van Loon
12:14 18 Aug 20
Goede service, op afgesproken tijd. Denkt mee met de problemen en erg aardig en professioneel.
Cyriel van Kappel
Cyriel van Kappel
07:03 15 Aug 20
Aardige eigenaar, heeft snel en kundig het wespennest verwijderd.
Ron Konjer
Ron Konjer
19:03 29 Jul 20
Reageert snel, doet goed onderzoek. Ben er erg mee geholpen
manon van lent
manon van lent
16:03 28 Jul 20
Reservering voor processie rups. 5 min geweest was niet nodig dit jaar. Rekening betaald. Reservering gemaakt voor... volgend jaar. Gelijk weer een rekening als je dan aangeeft dat een betalings termijn van een 1 jaar niet normaal is word je reservering verwijderdlees verder
Brenda ter Haar
Brenda ter Haar
15:49 18 May 20
Goede service, snel en netjes werk afgeleverd voor een schappelijke prijs.
J W
J W
19:34 15 May 20
Grondige inspectie en diagnose. Heeft kennis van zaken.
es Matser
es Matser
12:49 01 May 20
Snelle reactie, goede uitleg wat de opties waren en alles werd zeer snel in orde gemaakt. Zeker een aanrader!
SS H
SS H
18:04 16 Apr 20
De dag na de melding al een (beginnend) Wespennest snel en vakkundig verwijderd à 50 wespen. Ik wend zijn diensten... zeker weer aan mochten deze nodig zijn!lees verder
Rene Ten Donkelaar
Rene Ten Donkelaar
19:03 19 Mar 20
een top bedrijf met een professioneel inzicht!
M kloppenburg
M kloppenburg
14:33 13 Mar 20
100% het gevoel dat het probleem adequaat wordt aangepakt.
Karin van der Burgt
Karin van der Burgt
07:45 04 Mar 20
Ik plaats zelden reviews, maar dit bedrijf wil ik van harte aanbevelen.Snel, zorgvuldig en adequaat geholpen nadat ik... op zolder rattenkeutels had ontdekt. En voor een schappelijke prijs.lees verder
Veda Bikes
Veda Bikes
13:58 22 Jan 20
Hartelijk dank voor de goede service en de vriendelijke benadering die wij ondervonden. Met vriendelijke groet, familie... B. Veenendaal uit Otterlo.lees verder
André van Offeren
André van Offeren
21:52 30 Dec 19
Keurig bedrijf. Heldere uitleg gekregen over de uit te voeren werkzaamheden. Kosten werden ook duidelijk... gecommuniceerd. Werkzaamheden met betrekking tot de muizenplaag zijn erg netjes uitgevoerd. Absoluut een aanrader!lees verder
Hettie Kersten
Hettie Kersten
16:37 22 Dec 19
Goed bedrijf met oog voor de klant. Telefonisch goed bereikbaar.
Peter Karaat
Peter Karaat
20:34 04 Nov 19
Een perfecte service, geen voorrijkosten, precies op tijd kortom een aanrader!!
Marius Eimers
Marius Eimers
08:03 27 Jul 19
Goed geregeld
Marloes Marloes
Marloes Marloes
21:22 19 Jul 19
Hele goede ervaring :snel, duidelijke uitleg, goede service! Indien nodig, goede nazorg. En aardige man, die Alex!
Meer beoordelingen
js_loader